Friday, 27 May 2011

putus!

smile..=), rasanye dah berbulan-bulan aku tak upgrade blog nie, maklumlah bulan-bulan nie aku busy untuk persiapan final..hari nie barulah aku de kesempatan nak berblogging nie..hahaha..ok la stop sampai sini sebab kenapa aku lama menghilang..ok =)
putus!!!
troma dengan tajauk kat atas?.aku rasa baik lelaki mahupun perempuan di luar sana tak sanggup terima kenyataaan dirinya menjadi duda, janda or what ever la ye.tapi pelik la kan tetiba je aq nak kupas tajuk yang berat nie?..hahaha..berat  ke??.bagi aku berat la jugak bagi yang de pengalaman putus cintan nie.bab aku pon pernah melalui zaman putus-putus nie..cewaaahhh..hari nie aku sara nak kongsi sikit la cara yang aku pernah buat masa aku putus-putus dulu..heheh


first yang korg perlu buat ketika putus cintan ialah:-
simpan semua kenangan korang dengan si dia jauh-jauh
maksud aku kat sini, buang jauh-jauh perasaan sakit korang to.ingat bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor, kalau de jodoh ada la, kalau tak berserah lah pada ilahi..


doa
ini penting sangat-sangat bagi yang islam or even yang bukan islam pun ade doa masing-masing kan?.emm, bagi yang muslim doa adalah senjata orang mukmin..berdoalah tak kiralah masa korang susah or senang sekalipon..mintalah jodoh-jodoh yang baik-baik..ingat perempuan yang baik hanya untuk lelaki yang baik.


bersyukur
ohhh..ape pulak aku nie nak suruh korg bersykur pulak masa putus!..isssshhhh...sabar-sabar aku belom abis explan lagi..maksud aku kt sini korang perlu sangat-sangat bersyukur sebab si dia bukan milik korang, ialah maksud aku korang dah nampak perangai sebenarnya semasa berkapel lagi, so bersyukurla tuhan dah bagi petunjuk awal-awal yang dia bukan untuk korang..


sibukkan diri dengan hobi
nie aku rasa tips yang memang berkesan, bab aku sendiri pon pernah cuba...korang cubalah buat apa-apa benda yang boleh wat korang gembira seperti keluar dengan kawan-kawan ke..or what ever la korg nak wat, tapi jangan buat kerja x senonoh plak ye..paham kan maksud aku?


gembira n smile always
nie paling aku suka, orang kata kalau kita de masalah, kita x perlulah tunjuk kat orang sekeliling kan?maksud aku kat sini jangan la buat muka sedih or bad mood je untuk sepanjang hari..cubalah smile kt org dan wat macam biasa je walaupun hati korang masih sakit gak masa to..kalau kte asyik bad mood ye sepanjang hari satu keja pon x akan menjadi kan, nak wat kerja yang senang pon boleh jadi susah la alamatye..so try la senyum..lagipon dalam islam, senyum itu sedekah..=)


terima kenyataan
nah nie tips yang terakhir yang aku nak bagi kat korang, dah penat rasenya jari aku nie menaip..aku rase tips yang terakhir maybe susah sikit kot kat korang..tapi korang tena jugak terima rialiti hidup kat dunia nie kan..?
korang kenalah terima yang hidup kat dunia nie ibarat macam pemainan semata-mata..maksud aku ye la, kalau kita main permainan pon ade yang menang dan kalah kan? so, kepada yang kalah cuba-cubalah untuk terima kenyataan reality ye..dan yang menang bersyukurlah pada tuhan yang Esa..


p/s..x guna nak menangis kerana lelaki atau perempuan..prinsip aq senang je..no men no cry or no woman no cry..cewaahhhh..
k.. bye..=)

No comments:

Post a Comment