Monday, 30 May 2011

HaRi APE Nie??

Hari nie entri aku yang paling special bab hari nie hari yang paling indah bagiku dengan insan yang aku paling sayang kat dalam dunia nie..Tanpa die aku rasa x mungkin dapat aku bernafas kat dunia nie, tanpa die x mungkin aku kenal hidup yang berasa mencabar saban hari didunia ini.tanpa insan ini juga aku x akan kenal apa itu rasa sayang.tanpa die aku rasa x tenang dalam hidup.dialah insan yang aku paling sayang sekali dalam hidup aku..hahah...kenape aku jiwang je hari nie?..hahaha..nak tau muka n sape my lov aku sampai aku mati?hehehe..cer tgok pic kt bawah..

                                           hehe..nie la my lov aku...my mom..=)

hari nie happy birthday my mom..happy birthday makku syg..=)..hehehe..tanpanya, aku x kan de kt dunia nie..thanks 4everthing mom..aku kan balas segala jasamu, walauku tau jasaku itu x boleh nk melawan jasa mu yang telah banyak berkorban untk keluarga kita..thanks lg sekali my mom..muaaaahhhhh..syg mak..=)


p/s- sayangilah keluarga anda, jika mereka masih hdup lg2.terutama,.your mom..ingat ye syurga ditelapak kaki ibu..=)
thanks mom...lov u =)



wasalam..=)

Sunday, 29 May 2011

L.O.V.E vs C.I.N.T.A


What love is all about? Cinta boleh membuatkan kita bahagia, cinta juga boleh merobek hati! Siapakah PENCINTA HEBAT??..adakah seperti adam dan hawa, atau yosof and zulaika or shah zehan dengan mumtaznya? Apa-apa pun cuba renungkan erti CINTA di bawah!..WWWAAHH, bermadah plak aku nie kan..hahaha..hari nie aku nak kongsi sikit ra sa pelik tentang love nie..cuba selami betol-betol pernah x benda2 dibawah nie berlaku kat korg kalau pernah, korg dalam delima L.O.V.E..haha

  • Jika kita mencintai seseorang, kita akan senantiasa mendo’akannya walaupun dia tidak berada di sisi kita.
  • Tuhan memberikan kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada korang? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah Cinta …(ye ke?)
  • Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika korang masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah kalah jika korang masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan korang tidak mencintainya lagi, jika korang masih tidak dapat melupakannya.
  • Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan, walaupun korang telah dikecewakan. Kepada korang yang masih percaya, walaupun awek or balak korang telah menghianati korang. Kepada boys or girls yang masih ingin mencintai, walaupun korang telah disakiti sebelumnya dan Kepada girls or boys yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.itulah love..hehe
  • Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia lantaran akhirnya korang terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya. Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan di benakmu itu sekarang selagi ada hayatnya. INGAT CERITA “LOVE IS CINTA!” . Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurnia tersebut.
  • Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu menjadi emas, keruh menjadi hening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat dan kemarahan menjadi rahmat.cewahhhh..haha
  • Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan korang tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.dalam erti kata lain''malu tapi ku mahu cintamu''..hehe
  • Seandainya korang ingin mencintai atau memiliki hati seorang gadis, ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah. Kadangkala korang mencium harum mawar tersebut, tetapi kadangkala korang terasa bisa duri mawar itu menusuk jari.
  • Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika korang bertemu seseorang yang sangat bererti bagi korang, hanya untuk mengetahui bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan korang harus membiarkannya pergi.iisshhh nie memang x patut..
  • Kadangkala korang tidak menghargai orang yang mencintai korang sepenuh hati, sehingga korang kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna penyesalan kerana perginya tanpa berkata lagi. Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya. Kisah silam tidak perlu diungkit lagi, kiranya korang benar-benar mencintai gf or bf korang tu setulus hati.
  • Hati-hati dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta PALSU. Kemungkinan apa yang korang sayangi atau cintai tersimpan keburukan di dalamnya dan kemungkinan apa yang korang benci tersimpan kebaikan di dalamnya.bak kata kawan aku..jangan benci nnti syg, merana dik oiii..haha
  • Cinta kepada harta ertinya bakhil, cinta kepada perempuan ertinya alam, cinta kepada diri ertinya bijaksana, cinta kepada mati ertinya hidup dan cinta kepada Tuhan ertinya Takwa.=)
  • Cinta sebenarnya adalah membiarkan orang yang korang cintai menjadi dirinya sendiri dan tidak mengubahnya menjadi gambaran yang korang inginkan. Jika tidak, ibaratnya korang hanya mencintai pantulan diri sendiri yang korang temui didalam dirinya.
  • ingat korang tidak akan pernah tahu bila korang akan jatuh cinta. Namun apabila sampai saatnya itu, raihlah dengan kedua tanganmu dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda tanya dihatinya.
  • dan yang terakhir,Bercinta memang mudah, untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.harap korang paham-paham la ye..=)
k la penat dah aku menaip..k smile..=)
p/s=..uuuhhhhh, lov aku hanya pada ALLAH yg ESA..=)

Saturday, 28 May 2011

AMALKAN ZIKIR UNTUK CERMERLANG

Rasanya, dah satu minggu aku duduk kat umah, tanpa wat pe-pe kerja..hahaha (tanam anggur je kat umah),dan dah satu minggu jugak aku abis final exam..syukur semuanya berakhir dengan baik .hari nie aku nak kongsi sikit sebanyak ilmu didada ketika aku sedang menuntut ilmu dalam islam memang digalakkan menuntut ilmu sampai ke akhir hayat kita..ilmu yang aku nak kongsi nie pon bukanye boleh praktikkan masa mik test ke pe tapi boleh gak guna untuk sepanjang hidup..okkk..stop spai sini inronya..
ok la zikir-zikir yang aku nak kongsi kat sini ialah

AR- RAZZAQ
bacalah sebanyak mungkin selepas solat, akan diberi rezeki yang halal.insyaallah..=)

AL-FATTAH
baca 71 kali selepas solat subuh supaya mudah terima ajaran agama

AL-A'LIM
dibaca 100 kali selepas solat wajib, maka diberi pengetahuan dengan sempurna.

AL-BAASITHU
bacalah sebanyak yang boleh agar segala yang diusahakan berjalan dengan lancar.

AS-SAMII'
baca sebanyak yang boleh diberikan doa yang mustajab dan pendengaran yang tajam.

AL-HAKIM
baca 300 kali untuk dicerdaskan otak

AL-MAJID
baca sebanyak yang anda mampu untuk dipermudahkan menerima apa yang diajar oleh guru.

DZUL JALAALI WAL IKRAAM
bacalah sebanyak 65 kali setiap hari selama sebulan agar segala hajat yang diingini akan tercapai..

ok la sampai sini je la yang aku rasa ilmu nie patot aku share dengan korang..ok lau nak cuba to aku ucapkan taniah ye, dan yang x nak praktik to x pe..it's ok..aku x rugi ape-ape pon..

p/s..selamat mencuba..=)

Friday, 27 May 2011

putus!

smile..=), rasanye dah berbulan-bulan aku tak upgrade blog nie, maklumlah bulan-bulan nie aku busy untuk persiapan final..hari nie barulah aku de kesempatan nak berblogging nie..hahaha..ok la stop sampai sini sebab kenapa aku lama menghilang..ok =)
putus!!!
troma dengan tajauk kat atas?.aku rasa baik lelaki mahupun perempuan di luar sana tak sanggup terima kenyataaan dirinya menjadi duda, janda or what ever la ye.tapi pelik la kan tetiba je aq nak kupas tajuk yang berat nie?..hahaha..berat  ke??.bagi aku berat la jugak bagi yang de pengalaman putus cintan nie.bab aku pon pernah melalui zaman putus-putus nie..cewaaahhh..hari nie aku sara nak kongsi sikit la cara yang aku pernah buat masa aku putus-putus dulu..heheh


first yang korg perlu buat ketika putus cintan ialah:-
simpan semua kenangan korang dengan si dia jauh-jauh
maksud aku kat sini, buang jauh-jauh perasaan sakit korang to.ingat bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor, kalau de jodoh ada la, kalau tak berserah lah pada ilahi..


doa
ini penting sangat-sangat bagi yang islam or even yang bukan islam pun ade doa masing-masing kan?.emm, bagi yang muslim doa adalah senjata orang mukmin..berdoalah tak kiralah masa korang susah or senang sekalipon..mintalah jodoh-jodoh yang baik-baik..ingat perempuan yang baik hanya untuk lelaki yang baik.


bersyukur
ohhh..ape pulak aku nie nak suruh korg bersykur pulak masa putus!..isssshhhh...sabar-sabar aku belom abis explan lagi..maksud aku kt sini korang perlu sangat-sangat bersyukur sebab si dia bukan milik korang, ialah maksud aku korang dah nampak perangai sebenarnya semasa berkapel lagi, so bersyukurla tuhan dah bagi petunjuk awal-awal yang dia bukan untuk korang..


sibukkan diri dengan hobi
nie aku rasa tips yang memang berkesan, bab aku sendiri pon pernah cuba...korang cubalah buat apa-apa benda yang boleh wat korang gembira seperti keluar dengan kawan-kawan ke..or what ever la korg nak wat, tapi jangan buat kerja x senonoh plak ye..paham kan maksud aku?


gembira n smile always
nie paling aku suka, orang kata kalau kita de masalah, kita x perlulah tunjuk kat orang sekeliling kan?maksud aku kat sini jangan la buat muka sedih or bad mood je untuk sepanjang hari..cubalah smile kt org dan wat macam biasa je walaupun hati korang masih sakit gak masa to..kalau kte asyik bad mood ye sepanjang hari satu keja pon x akan menjadi kan, nak wat kerja yang senang pon boleh jadi susah la alamatye..so try la senyum..lagipon dalam islam, senyum itu sedekah..=)


terima kenyataan
nah nie tips yang terakhir yang aku nak bagi kat korang, dah penat rasenya jari aku nie menaip..aku rase tips yang terakhir maybe susah sikit kot kat korang..tapi korang tena jugak terima rialiti hidup kat dunia nie kan..?
korang kenalah terima yang hidup kat dunia nie ibarat macam pemainan semata-mata..maksud aku ye la, kalau kita main permainan pon ade yang menang dan kalah kan? so, kepada yang kalah cuba-cubalah untuk terima kenyataan reality ye..dan yang menang bersyukurlah pada tuhan yang Esa..


p/s..x guna nak menangis kerana lelaki atau perempuan..prinsip aq senang je..no men no cry or no woman no cry..cewaahhhh..
k.. bye..=)